Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Jef Neve zweeft glorieus over alle hokjes heen

vrijdag 11 februari 2011, LantarenVenster, Rotterdam

Wie een concert van de Vlaamse pianist Jef Neve meemaakt – zoals ik, vrijdag 11 februari jongstleden in de spiksplinternieuwe vestiging van LantarenVenster in Rotterdam – wordt getrakteerd op een avond zeer persoonlijke muziek. Bijna elke compositie heeft zijn eigen, autobiografische verhaal, dat door Neve eerst op innemende wijze verbaal uit de doeken worden gedaan. Daarna steekt hij op de piano van wal. Al zijn stukken, én die van zijn bassist Ruben Samama, beginnen klein, breekbaar en toch trefzeker, om uit te groeien tot schitterende, veelkleurige bouwwerken, die hun voltooiing vinden in de subtiel getimede plaatsing van de vlag op de nok van het dak.

Het zijn ijzersterke verhalen, met drama, emoties en een voorbeeldige spanningsboog. En hoe persoonlijk de aanleiding voor een compositie van Neve vaak ook mag zijn, de muziek wordt er nergens sentimenteel of narcistisch van. Het is muziek die geworteld is in de aarde, zoals de beste Vlaamse romans en verhalen. Er spreekt een soort nuchtere noodzakelijkheid uit, die nergens verleidt om het verleiden zelf, maar ten gehore wordt gebracht omdat een mens zich in kunst wil uitdrukken.

Geen moment heb ik die avond het idee gekregen dat ik naar een hard werkend pianotrio zat te luisteren. Daarvoor zijn Neve, Samama en drummer Teun Verbruggen te begenadigde artiesten. Natuurlijk, het zijn óók virtuoze muzikanten, maar ze creëren samen één verrukkelijke illusie, magisch als het werk van David Copperfield.

Te veel lof? Nee. Ging het hier eigenlijk wel om een jazzconcert? Jazeker. Nou en of. Maar een jazzconcert dat de herinnering aan genres en hokjes (en de eventuele noodzaak daar uit te breken) deed vervagen. Simpelweg omdat die voor Jef Neve niet bestaan. De muziek begint vanuit hemzelf. En tja, hij is ook niet van gisteren en heeft dus wel eens naar andere pianisten geluisterd, zoals Esbjörn Svensson en Brad Mehldau, maar die invloeden heeft hij geheel verwerkt en opgenomen in zijn eigen muzikale belevingswereld.

Wat hij bijvoorbeeld bepaald niet met hen gemeen heeft, is zijn klassieke techniek. Bij Neve hebben we te maken met een pianist die het hoogromantische passagewerk niet schuwt als hij daarmee een muzikaal doel kan verwezenlijken. In het imposante, bijna vijftien minuten eisende 'Endless DC' bijvoorbeeld – een soort litanie die weinig minder dan de tragische ontoereikendheid van de ene tot de andere mens bezingt – werkt Neve met volle, hamerende akkoorden toe naar een zinderende climax.

En wat Neve en zijn compagnons ook onderscheidt van vrijwel alle andere moderne pianotrio's, is dat hun muziek, ondanks de democratische rolverdeling, altijd transparant blijft. Nergens lijdt hun muziek aan het soort pompeusheid dat, met de invloed van de popmuziek, is binnengeslopen in het werk van vele collega-trio's. Dat is met name te danken aan de uiterst sensitieve Verbruggen, die principieel niet doet aan logge, hoekige slagen – boem-tak-boem-tak – op zijn bass- en snaredrum. Vederlicht ritselend en tegelijkertijd onberispelijk strak volgt hij de verrichtingen van Neve, die door de drummer nog letterlijk opgevangen zou worden als hij een keer van zijn pianokruk mocht vallen.

Jef Neve blijft zich voortdurend verder ontwikkelen. Het concert in de Lantaren was een afspiegeling van zijn jongste cd 'Imaginary Road', die het door zijn artistieke veelzijdigheid verdient om een wereldhit te worden. Overigens verkies ik Neve live boven het album, dat mooi is, maar ook enigszins overgeproduceerd, met geluidseffecten die aansluiten bij een trend om het klankspectrum van het pianotrio-klank te verrijken. Het verhoogt echter niet de zeggingskracht van wat Neve en zijn twee partners live voor elkaar krijgen.

(Paul van den Belt, 21.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.