Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Festival
Mooi weer en veel publiek bij populair festival

Rabobank Amersfoort Jazz, vrijdag 13 t/m zondag 15 mei 2011, diverse locaties, Amersfoort

De dagen lengen, het weer wordt zachter, het is de tijd van de jazz– nou ja, jazz?! -festivals. In Enschede, Den Bosch, Middelburg, Apeldoorn, Haarlem, Laren en Wijk bij Duurstede, de grote festivals The Hague en North Sea, en zo was er van 13 tot en met 15 mei het Rabobank Amersfoort International Jazz Festival. Ja, ja, "een mond vol, maar... het dekt de lading goed", althans volgens voorzitter Hans Erdmann van Stichting Amersfoort Jazz. Het is inderdaad vaak zo dat voorzitters van dergelijke evenementen aardige en enthousiaste kerels zijn, maar van het metier hebben ze weinig verstand.

Hoezo Amersfoort Jazz?! Hoezo dekt de lading?! Met de onvermijdelijke kroegentocht met onder andere de Croonerz (van Sinatra tot Bublé en Robbie Williams), Yeah Baby (rockabilly en rock 'n' roll), de Pianoman (uitbundige meezingers), The Tricks (Beatle-eske songs), Trick Of Light (melodieuze pop), Secret Rendezvous (mix van psychedelic, electro en soul) en op de grote podia op de pleinen Roos, Renske & Eline, Boris en Sensual is het jazzgehalte niet hoog te noemen.

Gelukkig was op de vijdag de 'Gateway to Dutch Jazz' aan het festival gekoppeld. De Stichting JazzNL (initiator van de Jazzdag) is in 2010 gestart met een nieuw programma gericht op het duurzaam verbinden van buitenlandse muzieknetwerken met de Nederlandse jazzsector. Dat betekende dat op die dag showcases plaatsvonden door een keur van internationale artiesten. Ze kwamen uit Thailand, India, Rusland, Italië, Spanje, Canada en Noorwegen.

Op de binnenplaats van stadscafé De Observant en in de grote zaal van theater De Lieve Vrouw werden miniconcerten gehouden. Men kan helaas niet op twee plaatsen tegelijk zijn, dus werd de keuze gemaakt voor De Lieve Vrouw. Het duo van pianiste Rita Marcolutti en accordeonist Luciano Bionolini maakte grote indruk. Beide instrumentalisten speelden verfijnd, muzikaal en virtuoos. Hun glasheldere improvisaties in combinatie met secuur en inventief samenspel zorgden voor het hoogtepunt van het festival.

De jonge Spaanse pianist Sebastian Chames speelde met zijn kwartet bekwaam moderne cool jazz en de Russische saxofonist Oleg Kireyev, aangekondigd als één van Ruslands top jazzmusici, bleek niet meer dan een middelmatig blazer te zijn. Alleen in Nederland al zijn er een tiental saxofonisten te noemen die hem naar de kroon steken.

Op zaterdag was het optreden van de Canadese zangeres Irene Atman als gast in de band van Saskia Laroo niet bepaald indrukwekkend. Ondanks haar enthousiaste en daardoor overdreven presentatie kon ze het nachtclubniveau niet overstijgen. Het concert van Konkani Rocks – een feestelijk salsa-orkestje – dat erop volgde veroorzaakte, mede door het verdwijnen van de zon achter toren De Lange Jan, de vlucht naar het podium waar Casey's Tenor Madness down to earth swingende jazz presenteerde.

Nederlands bekendste scheursaxofonisten – Alexander Beets, Boris van der Lek en artist in residence Hans Dulfer – speelden fel en geïnspireerd, met vette bluesy licks en gierende uithalen bekende jazzstandards, onder meer een door Dulfer razendsnel ingezette 'Take The "A" Train'.

Op de zondag konden saxofoonliefhebbers nog eens genieten van een sax summit - met wederom Dulfer, Beets, de Indiër Koh Saxman uit India en de Rus Oleg Kireyev - en van een hommage aan de zieke Rita Reys door zangeres Francien van Tuinen met Boy Edgar Prijs-winnaar Ferdinand Povel. Het festival heeft, mede gelet op het mooie weer, veel mensen op de been gebracht en kan aldus een succesvol event worden genoemd.

(Jacques Los, 24.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.