Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Masterclass / Concert
De reis van een klein fragment

Harmen Fraanje & Martijn Vink, zondag 4 september 2011, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

In het café Kraaij en Balder werd door de stichting Live Jazz Promotions een nieuw experiment in het leven geroepen: een masterclass met de bedoeling in een open gesprek met de musici te kunnen ervaren hoe ze werken en waar hun inspiratie vandaan komt. Natuurlijk bestond er ook de mogelijkheid om persoonlijke vragen te stellen. De première van dit event werd verzorgd door het duo Harmen Fraanje (piano) en Martijn Vink (drums). Vanaf het begin werd duidelijk dat er veel interesse en behoefte bestond om zo veel informatie als mogelijk van de musici te krijgen. In een ontspannen sfeer werd aldus een actief gespreksrondje geopend.

Het ging in eerste instantie om de betekenis in een duo (piano/drums) te spelen: het vraagt in ieder geval grote alertheid en goed naar elkaar te luisteren. De drummer moet goed opletten en niet te hard gaan spelen. Het gaat er niet om de piano harder af te stellen, het gaat erom, dat een drummer in staat is om een zachter instrument aan te kunnen voelen. Het discussierondje was tevens het startsein van de masterclass. Aan hand van Fraanje's compositie 'ВоЗΕоĢ' werden diverse aspecten van het componeren, het muziek maken en de theorie doorgenomen. De deelnemers kregen de bladmuziek en Fraanje en Vink speelden het stuk om de luisteraars inzicht te geven. Daarna werd gezamenlijk het ritme geoefend en de melodie 'gezongen'.

Vervolgens ging het over het ontstaan van een compositie. Volgens de musici hoeft een thema helemaal niet zoveel aandacht te krijgen. Een klein fragment is al voldoende. Misschien ontsprongen door associatie of een meditatief moment. Andere inspiratiebronnen zijn de natuur, schrijvers en films. Het gaat op zich alleen maar om het ontwikkelingsproces. Het stuk perfect te spelen is minder belangrijk dan de ontwikkeling ervan. Met eventueel het effect, dat er weer een compleet nieuwe compositie ontspruit. Dus, dit betekent muziek maken. Daarom is het vaak meer inspirerend om een idee eerst alleen maar te zingen, in plaats van te spelen. Openstaan voor het proces, op een resultaatonafhankelijke manier, is de grote uitdaging. Niet het verlangen naar het doel loslaten, maar de krampachtigheid en het streven naar perfectionisme.

Tevens werd de functie van een drummer benadrukt: het is goed om soeverein een soort reddingsboei of rots in de branding te kunnen zijn als het eens uit elkaar loopt, om zo de situatie te kunnen redden. Tenslotte werd op heel persoonlijke manier op het omgaan met de muziek en op de status om een populaire muzikant te zijn, gekeken: acceptatie in de muziek is een belangrijk punt. Het accepteren van onzekerheid, spanning en de diverse drijfveren van iedereen is uitdagend. Het eigen ego in dienst van de muziek stellen en niet vice versa, dat is de bedoeling.

Bovendien moet niet alles per se leuk en duidelijk zijn. Het is een kwestie van impressie. De nexus is: alert zijn, aanwezig zijn en een open geest hebben, dat zijn de belangrijke factoren. Niks is fout in de muziek; zelfs fouten kunnen de basis van nieuwe experimenten zijn. Ook kunnen begrenzingen als platform voor uitdaging gezien worden. Alles is mogelijk, als je het maar met hart en ziel doet. En ja, de vloek van de populariteit. Wat betekent het belangrijk of populair te zijn? Alles is relatief. Soms egocentrisch, soms leuk en soms irritant. Realiteit is: het wordt simpelweg alleen maar als een klein gedeelte van het kostbare fenomeen 'mens zijn' gezien en beoordeeld.

De middag werd afgerond door een concert van Fraanje en Vink. Zij maakten op een prachtige manier duidelijk dat zoeken belangrijker is dan vinden.

Klik hier voor een fotoverslag van deze concerten.

Labels: ,

(Sabine Fleig, 22.9.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.