Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Veelbelovende nieuwe concertserie

Amsonanza I met Boi Akih en Mark Feldman & Sylvie Courvoisier, zaterdag 16 februari 2013, Goethe Instituut, Amsterdam

Henning Bolte, de Duits-Nederlandse journalist en organisator, was samen met de Arnhemse pianist Stevko Busch de genius achter de Pianolab-concerten, die tot vorig jaar plaatsvonden in het Bimhuis en het Goethe Instituut. Nu de subsidie is weggevallen voor deze liefhebbersreeks van hedendaagse impro, kan Bolte het toch niet laten om weer interessante musici te presenteren in de laatstgenoemde instelling, die kennelijk bereid gevonden is ook financieel mee te helpen. Heel goed, want de grote zaal van het statige gebouw aan de Herengracht heeft een zeer goede akoestiek.

De nieuwe reeks draagt de naam 'Amsonanza', al moet worden afgewacht of er de komende maanden een vervolg komt. In principe zouden de concerten bestaan uit duetten. Bolte vertrouwde me toe bezig te zijn twee bijzondere New Yorkse pianisten naar Amsterdam te halen, Aruán Prtiz en Lucian Ban. De opkomst is in ieder geval zeer behoorlijk voor de eerste aflevering. Het eerste deel wordt verzorgd door Boi Akih, het Amsterdamse duo van vocaliste Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer. Zij spelen een selectie van nieuwe en oude stukken van hun repertoire, al ligt de nadruk wel op hun laatste cd 'Circles In A Square Society'. Op dat album vormt de nieuwe rock rond 1970 de voornaamste inspiratiebron.

Akihary verkeert in fysiek matige doen door een aandoening, maar daar is weinig van te merken in haar timing en de nuances van haar opvallend lage timbre. Boi Akih treedt vaak op met gastmusici, maar nu is Brouwer tegelijk solist en begeleider. Ondanks de akoestisch intieme ruimte worden beide musici versterkt en dat geeft extra ruimte voor kleine, functionele effecten via de elektronica. Daarnaast speelt Brouwer ook op de harpgitaar, een instrument met een dubbele klankkast en extra meeresonerende snaren dat een breed, diffuus geluid produceert. Qua vorm bevindt de muziek zich - afhankelijk van de inspiratiebron - ergens tussen rock, folk, klassiek en impro; stijlgebondenheid is niet bepaald iets dat deze musici belangrijk vinden. Het samenspel, voor een groot deel spontaan, klinkt natuurlijk en ongedwongen, iets wat je verwacht van een duo dat al zo lang met elkaar werkt.

Het tweede duo, uit New York City, werkt ook al lang samen. Pianiste Sylvie Courvoisier en violist Mark Feldman lijken ook telepathische talenten te hebben. Het eerste dat opvalt is de enorme souplesse waarmee de musici op elkaar reageren. Feldman is een bijzonder expressive en virtuoze violist. Mij valt vooral zijn beheersing van de hogere regionen van zijn instrument op; daar heeft hij een bijzondere dynamiek met ragfijne nuances. Het is niet alleen pure virtuositeit, want ik heb zelden zo'n creatief spel op dat instrument in dat bereik gehoord. Courvoisiers kracht zit hem in de ritmische samenhang van haar spel. Met het grootste gemak kan ze polyritmische spanningen suggereren. Even overtuigend is haar beheersing van het binnenwerk van de vleugel, vooral de coördinatie met haar aanslag is bijzonder. Voor het eerst hoor ik een piano echt grommen.

De sfeer in de zaal is aangenaam ontspannen en dit duo-optreden heeft een bijzonder grote intensiteit. Ter plekke wordt overlegd welke stukken, zowel splinternieuwe als oudere thema's, gespeeld zullen worden. Deze zijn zeer verschillend van aard, ze worden telkens anders uitgewerkt, maar wel steeds met dezelfde intensiteit. Als toeschouwer in de voorste rijen zit je bovenop de muziek en kan je van elk klankdetail genieten. Het lijkt me moeilijk om later in deze serie de kwaliteit van deze eerste aflevering te overtreffen, zo je muziek al überhaupt qua vorm en in tijd kan vergelijken.

Labels:

(Ken Vos, 13.3.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.