Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Cd / Concert
Nils Petter Molvær - 'Buoyancy' (Okeh, 2016)

Opname: 8-14 februari 2016
Nils Petter Molvær, vrijdag 21 oktober 2016, Paradox, Tilburg

Trompettist Nils Petter Molvær is met een uitgebreide Europese tournee bezig om het tweede album dat hij met zijn kwartet opnam, 'Buoyancy' te presenteren. Na 'Switch' uit 2014 heeft Molvaer wederom gekozen voor zijn landgenoten Geir Sundstøl op gitaar en pedal steel, Jo Berger Myhre op bas en gitaar en Erland Dahlen op drums. Het viertal blijkt inmiddels meer dan vertrouwd met het muzikale materiaal van Molvaer en speelt de composities als een geoliede machine. Ruimte voor improvisaties is er nauwelijks, daarvoor zijn de stukken te strak gecomponeerd, maar de band vervalt zeker niet in het braaf naspelen van de cd.

Het concert is goed in twee sferen te verdelen, die gedurende de lange set van bijna anderhalf uur elkaar getrouw afwisselen. Allereerst is daar het werk dat nauw verwant is aan ambient en af en toe behoorlijk esoterisch klinkt. Vrijwel altijd horen we Sundstøl hier op de pedal steel (een instrument dat zich prima leent voor sfeervolle muziek), speelt Berger Myrhe gitaar, benut Dahlen zijn belletjes, klokjes en bekkens en kiest Molvær voor langgerekte tonen op zijn trompet, die ook nog eens een flinke echo meekrijgen. Gelukkig houdt Molvær het hier niet bij, in slaap sukkelen is er met andere woorden niet bij, want om de zoveel tijd zetten de heren de boel op scherp. Sundstøl mag dan ferm rocken op gitaar - wat hij zo te zien met veel plezier doet, Myrhe hanteert de bas, terwijl Dahlen hier laat horen ontzettend goed ritmisch te kunnen drummen en Molværs trompet dankzij zijn knoppenkastje klinkt als een gierende gitaar. Juist op die momenten brengt het kwartet je op het puntje van je stoel.

Elektronica vormt een onlosmakelijk onderdeel van het werk van Molvær en is ook nu weer volop aanwezig. Maar altijd wel op een zeer subtiele manier, ondersteunend en logisch klinkend in het geheel. Bij Molvær krijg je nooit het gevoel dat hij het er met de haren bijsleept. Zo klinkt het elektronische intro van 'Kingfish Castle' waar de set mee opent, terwijl er nog geen musicus op het podium staat, als volstrekt logisch. Het bijna machinale ritme trekt ons Molværs spannende, ietwat duistere wereld binnen. Als de musici dan aansluitend de eerste akkoorden inzetten, valt het geheel perfect samen.

De cd 'Buoyancy' is wat ingetogener dan het concert. Er zitten zeker ook een aantal uptempo momenten in, zoals 'Jackson Reef' - en dat is prima, want een cd dient tenslotte een ander doel dan een concert. Het album laat tevens horen hoe rijk Molværs klankwereld is en hoe breed de invloeden zijn die hij toelaat en op zeer ingenieuze wijze met elkaar vermengt. In 'Gilimanuk' en 'Lamna Reef' zitten duidelijk Arabische invloeden, naast dat er sprake is van ambient (in 'Moute Cave'), rock (in het eerder genoemde 'Jackson Reef') en dans (in het ook tijdens het concert gespeelde 'Kingfish Castle'. De conclusie moge duidelijk zijn: Molvaer heeft met 'Buoyancy' weer een overtuigende nieuwe stap gezet in zijn carrière.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 2.11.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.